Allmänt om renovering och tillstånd 

Ska du genomföra en ombyggnation eller renovering i din bostad finns det regler som gäller i vår förening och styrelsen ska alltid kontaktas. Skriv så noggrant du kan om vad som ska göras. Var ute i god tid för handläggningstiden är ca 1-2 månader. 

Du som bostadsinnehavare bör spara dokumentation på ombyggnationer och renoveringar till kommande boende. Tänk på att det är du som köper och äger en bostad som tar över ansvaret från den förre ägaren. 

Tänk på att arbetet ska förläggas till tider då grannarna inte störs. Lär mer här TRIVSELREGLER
Arbetet ska utföras av certifierade och behöriga hantverkare på ett fackmannamässigt vis.
Ett skriftligt intyg på entreprenörens behörighet och ansvarsförsäkring skall skickas till vår förvaltare Storholmen.
Du kan bli skyldig att återställa renovering som inte godkänts av styrelsen eller som inte har utförts enligt instruktionerna i detta dokument.

Underhållsansvar

Det som ingår i ditt underhållsansvar och du får ändra på utan tillstånd finns och under fliken Underhåll av bostad
Läs mer här broschyren underhållsansvar 

Tillstånd - sammanfattning

Du behöver föreningens tillstånd om du ska göra ändringar som rör:

  • Bärande konstruktion t.ex. ändringar i väggar
  • Byte av ytterdörr
  • Ändring av befintlig ledning för avlopp/brunn, värme, gas eller vatten
  • Ändringar som påverkar planlösning t.ex. flytta badrum/kök, ventilation, husets karaktär eller kan vara till nackdel för huset/boende.

 Detta får du inte göra:

  • Riva väggar eller flytta kök/badrum/dörröppningar (utan tillstånd)
  • Täcka igen ventilation
  • Byta element
  • Ändra fönster
  • Värme och ventilation

Värme och ventilationssystem får ej påverkas. En kolfilterfläkt får anslutas till el men inte till ventilationen. Utblåset från spisfläkten får inte monteras för nära donet för frånluft eller riktas mot denna. 

Sidan uppdaterad 20241219

Se vidare information om ventilation under fliken VENTILATION

För dig som bor i lägenhet med det interna lägenhetsnumret 155-160 gäller inte ovan då dessa lägenheter är utrustade med egna ventilationsaggregat. Det viktiga för dig som bor i någon av dessa lägenheter är att filtret till aggregatet ska bytas en gång i halvåret, vilket utförs av vår förvaltare. Är du därför osäker på när/om byte ska ske kontaktar du dem.

Väggar och bärighet 

Bärande konstruktion får ej påverkas. Eventuella ritningar, konstruktionsberäkningar, besiktningar, bygglov eller andra tillstånd som krävs för renoveringen ska inhämtas och betalas av dig.

För att garanterat veta bärigheten på en vägg ska en konstruktör anlitas för tydligt skriftligt besked, dokumenten ska arkiveras av dig och de kan komma att krävas in av föreningen eller vår förvaltare om framtida skada uppstår.

Om ny innervägg monteras så ansvarar du för att ventilationsflödet bibehålls på godkända nivåer.

Badrum och kök

Vid arbeten i våtutrymmen och el är det ett krav att utföraren har alla certifikat, intyg och behörigheter som krävs för att utföra arbeten i våtrum. Vid eventuell vattenavstängning ansvarar du för att avisera de grannar som berörs.  Avisering ska ske minst tre dagar innan planerad avstängning. Avstängningen sköts av föreningens fastighetsskötare.

Skall du flytta eller byta golvbrunn så rekommenderar vi att den entreprenör som används ska informera dig om att arbetet skall dokumenteras med foto. Då det finns ett bidrag från föreningen för ny brunn, igengjutning av slits och skvallerrör, skall separat offert lämnas till föreningen. Offerten kommer att stämmas av med föreningens försäkringsentreprenör. Faktura skall innehålla bilagor med bilder på utfört arbete i slits.