Här följer en guide kring hur vi hanterar det avfall som oundvikligen uppkommer i hushållet. Beroende vilken typ av sopor det handlar om ska de hanteras på olika sätt.

 Vi vill på detta sätt göra det lätt för alla att göra rätt och på så sätt undvika extra kostnader för sophanteringen i föreningen.

 

Var slänger du vad?

Hushållsavfall

Avfall som uppkommer vid matlagning och/eller inte är möjligt att källsortera kastas i det trapphus man bor i. Några saker är dock bra att tänka på vid denna hantering.

-       Släng avfallet i en väl försluten påse.

-       Släng inte saker som kan expandera i sopröret. Exempelvis så orsakar ofta hopvikta pizzakartonger flertalet kostsamma stopp varje år. Ska man slänga en sådan eller annat som kan riskera att fastna ska detta vara sönderrivet och förpackad i en försluten påse.

-       Se till så att du stänger sopnedkastets lucka ordentligt. Då sopnedkasten är anslutna till en sopsugsanläggning fungerar den sämre om luckan inte är stängd, vilket ökar risken för sopstopp. Om det syns sopor när du öppnar sopnedkastet vid din våning, gå en våning upp och kolla där. Ser du inga sopor kan du kasta ner dina ihopknutna soppåsar. Sopsugen fungera så att den "töms" några gånger per dygn, så om du ser sopor betyder det inte att det är stopp i systemet.

-       För närvarande har vi ingen speciell hantering matavfall. Vi återkommer när det blir aktuellt! 

 

Källsorterat avfall

Avfall som är möjligt att återvinna slänger vi i miljörummet på Luftskeppsgatan 3, vilket delas med grannföreningen Flygledaren som även bär ansvaret för rummet.

Öppettider: vardagar 07.00 – 21.00 och helger 09.00 – 21.00.

Då utrymmet ligger inom grannföreningen fungerar tyvärr inte brickorna till vårt passersystem för att få tillträde utan det är en separat bricka, som krävs för att komma in i miljörummet. Som nyinflyttad får du en sådan bricka från vår förvaltare. Om du behöver ersätta en gammal, så kan den beställas HÄR.

 

Det är viktigt att det du kastar är rengjort och torrt för att undvika att utrymmet blir en sanitär olägenhet.

 

Ovanför varje kärl i rummet sitter det anslag om vad som ska slängas i respektive kär. Det är viktigt att rätt material hamnar i rätt kärl.

-       Plast, ej elprylar av plast.

-       Metall, t.ex. konservburkar och glasburkslock.

-       Wellpapp, kartong, se gärna till att bryta sönder kartonger innan du slänger dem.

-       Färgat glas

-       Ofärgat glas

-       Elpryar, t.ex. kaffekokare, dator, batteriladdare, mobiltelefon

-       Glödlampor

-       Lågenergilampor

-       Småbatterier

-       Lysrör

-       Grovsopor, t.ex. mindre husgeråd, kläder och skor, leksaker, verktyg etc.

 

Följande saker får INTE slängas i källsorteringsrummet:

-       Hushållsavfall, det ska slängas i i försluten påse i trapphusets sopnedkast.

-       Möbler, vitvaror, större elektroniska prylar, miljöfarligt avfall som målarfärg samt byggskräp. 

 

En enkel policy för en väl fungerande källsortering är att allt som slängs ska få plats i sopkärl. Inget får ställas på golvet eller utanför miljörummet. Skulle det kärl du ska använda vara fullt får du ta med dig soporna hem och återkomma vid ett senare tillfälle. Miljörummet töms 4 gånger per vecka. Sådant som inte ryms i kärlen eller inte ska kastas i miljörummet får du själv transportera bort till sopanläggning, se nedan om närmaste anläggningar. Det finns även flera företag och tjänster som kan hjälpa till med bortforsling av olika sopor mot en kostnad. Exempelvis appen Tiptapp eller Fixit via vår förvaltare Storholmen.

 

ALLT som ställs vid sidan kärlen eller ett överfyllt kärl ger föreningen extra kostnader för hanteringen. Miljörummet är därför kameraövervakat och du kan komma att bli ersättningsskyldig vid missbruk.

 

Tidningar och papper

Vid återvinningsstationen på Tätorpsvägen i närheten av Pilotgatan finns det papperscontainrar där du slänger tidningar, reklamblad, skrivpapper etc.

 

Följande ska inte kastas i dessa behållare:

-       Wellpapp och kartong, det kastat i miljörummet

-       Kuvert och papper med klister såsom post-it lappar, det kastas bland hushållsavfallet.

 

Övrigt

Mediciner
Gamla eller överblivna mediciner ska lämnas in till apotek. Närmaste apotek är Kronans Droghandel, Skarpnäcks Allé 44.

 

Miljöfarligt avfall
I kassan på ICA Skarpnäck kan du låna nyckeln till det vita metallskåp som står utanför vid parkeringen. I skåpet lämnar du miljöfarligt avfall som färg-, lim- och lackrester, lösningsmedel och rengöringsmedel, sprayflaskor, kemikalier, bekämpningsmedel, kvicksilvertermometrar och bilbatterier.

 

Sopor i samband med ombyggnad
Material som måste forslas bort vid ombyggnad av en lägenhet eller annat utrymme ska entreprenören som utför arbetet ta hand om. I annat fall får den enskilde medlemmen frakta materialet till nån av de större sopanläggningarna i närheten, exempelvis Högdalen/Vantör (Kvickundsvägen 14A) eller Östberga (Bussens Väg 2).

 

Alla fem sopanläggningarna i Stockholms kommun finns beskrivna med adresser och öppettider på www.stockholm.se

 

Delägare

Soporna i föreningen, och för övrigt i hela Skarpnäck, hanteras av SOPSAM (SOPsug i Skarpnäck SAMfällighetsförening) som vår förening är delägare i. Deras broschyr om sopsorteringen i området finns att läsa HÄR.